Terbaru di Slot Akasia, Drama Ku Kirim Cinta lakonan Ayda Jebat dan Redza Rosli. Drama terbitan Saphire Screen Sdn Bhd diarahkan oleh Raja Ahmad Alauddin dan skrip Mazelan Manan. Bersiaran 28 episod drama ini memulakan siarannya pada 22 Mei 2017.

ku kirim cinta

 

Para Pelakon

Ayda Jebat, Redza Rosli, Fahad Iman, Julia Farhana, Roy Azman, Nazia Mustafar, Zarina Zainuddin, Wilma Muhammad

 

Episod 1 Episod 2 Episod 3 Episod 4 Episod 5
Episod 6 Episod 7 Episod 8 Episod 9 Episod 10
Episod 11 Episod 12 Episod 13 Episod 14 Episod 15
Episod 16 Episod 17 Episod 18 Episod 19 Episod 20
Episod 21 Episod 22 Episod 23 Episod 24 Episod 25
Episod 26 Episod 27 Episod 28

 

Sinopsis Ku Kirim Cinta

Zarul dan Nisha terkenal sebagai pasangan paling romantik di kolej mereka. Kehebatan Zarul merangkai ayat-ayat cinta memang memukau. Selepas menamatkan pengajian Diploma, Nisha ditawarkan belajar di Australia, manakala Zarul meneruskan pengajian ijazah di tanah air.

Ketika Nisha di Autsralia, percintaan mereka diteruskan lewat e-mail dan WhatsApp. Setahun kemudian, Zarul disahkan menghidapi leukimia tahap kritikal dan hayatnya tidak lama. Zarul menyembunyikan penyakitnya daripada Nisha dan membalas kiriman rindu Nisha seperti biasa.

Apabila keadaan Zarul makin kritikal, Zarul meminta sepupunya Farhan menyamar sebagai dia untuk membalas e-mail dan WhatsApp Nisha kerana tidak mahu pelajaran Nisha terganggu. Jika dia ditakdirkan meninggal, Zarul mahu Farhan terus melayani Nisha sehingga Nisha habis belajar.

 

Artikel Berkaitan

Ramadan ini dua drama gah bersaing ‘merebut’ perhatian umum iaitu Ku Kirim Cinta yang mengisi slot Akasia TV3, dan Hero Seorang Cinderella menerusi Astro Ria.

Kedua-dua drama ini membariskan pelakon popular yang mempunyai ramai peminat iaitu Ayda Jebat dan Redza Rosli dalam Ku Kirim Cinta, manakala Hero Seorang Cinderella mempertaruhkan gandingan Fattah Amin dan Fazura.

Walaupun belum disiarkan, pelakon dua drama ini dilihat seakan menggunakan formula digunakan drama Surihati Mr. Pilot, menampilkan Neelofa dan Fattah sebelum ini ‘menjual’ hubungan cinta di dalam dan luar lokasi.

Ternyata formula itu berjaya apabila drama Surihati Mr. Pilot mendapat perhatian dan Fattah sendiri mencipta populariti menerusinya sehingga diangkat sebagai Bintang Paling Popular BH 3.0, baru-baru ini.

Sebaik penggambaran dijalankan, kisah cinta antara Redza dan Ayda serta Fattah dan Fazura mula hangat diperkatakan. Malah, peminat turut mewujudkan ‘hashtag’ khas dalam laman sosial Instagram.

Menjaja kisah cinta juga dilihat menjadi sebahagian daripada strategi produksi dan stesen TV bagi memastikan karya mereka ditonton apabila disiarkan kelak.

Membicarakan isu ini, Redza yang ditemui dalam majlis previu hidangan sempena Ramadan anjuran Hotel ParkRoyal Kuala Lumpur, baru-baru ini menegaskan, soal sama ada dia dan Ayda menjaja kisah cinta bagi mempromosikan drama Ku Kirim Cinta adalah bergantung pada pandangan orang yang melihat.

Katanya, selaku pelakon, menjadi sebahagian daripada tanggungjawabnya untuk mempromosikan drama yang dibintangi agar ia ditonton.

“Ada yang kata saya dan Ayda meniru cara Neelofa serta Fattah dengan menjual cerita cinta, tidak seharusnya dipersoalkan.

“Lagipun kami hanya memuat naik sedutan aksi dalam Ku Kirim Cinta menerusi laman sosial kami dan peminat sendiri bebas untuk memikirkan sama ada ia sekadar promosi drama atau sebaliknya,” katanya.

Pelakon yang mula mencipta nama menerusi telefilem Hidup itu menegaskan, orang menilai kejayaan sesebuah drama itu pada pelbagai sudut dan dalam situasi sekarang, soal jumlah tontonan menjadi keutamaan.

“Saya secara peribadi, selain rating ada dua perkara lagi menjadi faktor penting untuk menilai sama ada drama dibintangi itu berjaya atau tidak.

“Ia perlu dilihat bagaimana seorang pelakon itu membawa karakternya dan jalan cerita sendiri harus menarik sehingga membuatkan penonton mengikuti setiap episod,” katanya.

Mengenai isu cinta pula, Redza, 25, berkata, kalau benar pun perkara itu berlaku antara dia dan Ayda, ia tidak perlu menjadi isu memandangkan mereka memang ‘solo’ ketika ini.

Apapun, katanya, dia sedar tidak semua pihak suka apabila kisah cinta antara dia dan Ayda hangat diperkatakan. Malah, dia turut dikecam kerana kini rapat dengan Ayda.

Mengenai persaingan terutama apabila peminat drama tempatan akan membanding-bandingkan lakonannya dengan Fattah, jelas Redza, dia bersikap terbuka mengenai perkara itu.

Katanya, Hero Seorang Cinderella sentuhan pengarah yang pernah membantu dan membentuk lakonannya sebelum ini iaitu Michael Ang.

“Saya mengharapkan persaingan wujud secara sihat dan kritikan bakal diberikan itu boleh membina agar saya boleh memperbaiki kemampuan bakat dan menjadi lebih baik pada masa akan datang.

“Apapun, saya sudah melakukan tanggungjawab sebagai pelakon dengan menjayakan watak sebaik mungkin. Sekarang terpulang kepada penonton untuk menilainya,” katanya.

Saksikan drama Ku Kirim Cinta 28 episod ini setiap Isnin hingga Khamis, jam 9 malam bermula esok. Ia turut dijayakan Fahad Iman, Julia Farhana, Roy Azman, Nadia Mustafar, Zarina Zainuddin dan Wilma Muhammad.

loading...

Leave a Reply